Tjockisdebatt #2


image629Jag känner mig tvungen att skriva ett kapitel två ang mitt inlägg om tjockisar. Eftersom det har kommit en hel del arga inlägg till mig så kanske jag ska förklara lite noggrannare vad jag syftar på. (Ni som inte vågar erkänna vilka ni är, utan svarar anonymt, jag kan spåra er via IP bara så ni vet.)

Måste börja med att förklara min egna sjukdom, det har inte det minsta med anorexi att göra. Jag är fullt nöjd med min kropp, och har inga problem att gå upp 10 kg till. För den som inte vet så vägde jag 55 kg för 6 månader sen. Varför detta viktras? Den har inget med komplex att göra. När jag tog studenten så försvann ett viktigt mål mat i min vardag. Min sjukdom innebär att jag inte känner någon hungerkänsla, jag glömmer helt enkelt att äta. Därför är det viktigt med rutiner, och skolan var mycket bra för mig på den punkten. Tillsammans med min otroligt höga ämnesomsättning så är det en katastrofal kombination, då jag lätt kan droppa 5 kg på bara några dagar. När jag även flyttade hemifrån för strax 2 månader sen, så försvann även rutinen - Middag med familjen. Nu lever jag alltså ensam med en kompis, och strövar för det mesta runt hemma. Och glömmer helt enkelt att äta. Jag hade gärna vägt 55 igen, eller mer, det vet jag inte.

Jag ville förklara detta för er som trodde att jag var en tunnis som hatade tjockisar. Jag vet att jag var ganska egocentrisk i förra inlägget, men det var en parentes som tydligen betydde mycket för era argumentationer, för att såga mig. Till er som tror att jag svälter mig själv, för att sedan bokstavligen ÄTA upp era pengar. Ni har F E L. Nu ska jag sluta prata om min egen kropp, och börja försvara min teori.

Varför jag blandade in mig själv överhuvudtaget var för att många smala personer är det utan att de kan rå för. Många vill gärna väga mer, men ibland går inte detta, och det är inte ofta dessa personer klagar. Det var därför jag drog upp en massa argument på varför jag skulle kunna klaga. Vilket jag inte gör. Men många tjocka klagar på saker som de själva kan styra över. Det var inte jag och inte någon annan som satte dig i din sits (möjligtvis är det många föräldrars fel, men då har du fortfarande ett val.)

Jag vet att detta sticker i mångas ögon. Men anledningen varför man kanske klagar på övervikt som ett större problem än tillexempel alkoholism är för att denna sjukdom ökar kraftigare än någon annat missbruk. Men även för att överviktiga har ett annat, istället för att sluta äta lika mycket, så kan dem börja träna. En alkoholist kan inte fortsätta dricka och sen börja med något annat för att kompensera sitt missbruk. Get my point?

Sen vill jag bara pointera att det är inte tjockisar i allmänhet jag snackar om, utan de som har gått så långt att det blir ett problem för samhället. Det var många av er som pekade på att det finns massor med grejer som kostar mer för samhället än fetma. Det är klart att det finns det, men detta är inte en politisk blogg. Så om jag ska skriva om allt jag tycker i samhället, så skulle det här inte vara en rolig blogg. Varför jag skrev om tjockisbloggen var för att jag kände för det. Dessutom är fetma som sagt ett större växande samhällsproblem än tillexempel cancer.

Jag vill även pointera att jag inte är FÖR undervikt. Det är lika vidrigt att svälta sig, och det vill jag inte heller betala för. Men nu var det Tjockisbloggen och deras taskiga attityd mot de i storlek 36 jag ville lyfta fram i min blogg. Deras taskiga attityd i största allmänhet. Jag kommer som sagt inte prata om alla samhällsproblem, för jag insåg att om jag skriver mer politiska inlägg så kommer det ta över det jag egentligen är här för att skriva om. Kanske kan öppna en ny blogg där jag skriver om allt jag inte tycker är OK. Så kan ni skriva av er och kalla mig fitta hur mycket ni vill.

Det är svårt för mig att svara på era inlägg eftersom jag inte vet vem jag ska skriva till när ni inte skriver en enda bokstav. Men någon av er syftade på att jag skulle ha förhastade slutsatser om tjockisbloggen. Om du hade läst mitt inlägg ordentligt, så hade du sett att jag skrivit "Jag blev glad till en början". Jag skrev även att alla ska få vara nöjda med sin kropp, och jag är INTE den med fördomar. Jag har läste vartenda litet ord dem hade skrivit på Tjockisbloggen innan jag skrev mitt inlägg. Att argumentera utan grund är det värsta jag vet. Det finns visst hat mot smala i den bloggen.

Jag ska sist besvara varför jag har sådan attityd mot detta. Jag antar att jag är mer moderat i denna frågan än social. Samhället är uppbyggt så att vi alla ska hjälpa varandra. Folk som skiter i denna sociala skyldighet upprör mig till tusen. Jag vet att detta "hat" en vacker dag kommer komma till min nackdel, då jag har många vänner som stör sig på mitt tjat om koncentrationsförmåga och disciplin. Dessa två egenskaper är för mig (tillsammans med respekt) de egenskaper som gör så att samhället fortfarande överlever. Medmänsklighet och medlidande är också bra egenskaper. Men koncentrerade och disciplinerade människor är de som går upp på morgonen, jobbar 8 timmar och betalar skatt, till de som inte orkar alla gånger. Det krävs alltså mer disciplin i detta land.

Som avslut så vill jag säga, förlåt för er som tog åt er.

Jag ville inte att diskussionen skulle bli så stor, så från och med nu så svarar jag inte på några kommentarer. Om du ändå vill diskutera med mig så kan du skicka ett mail. Jag svarar på alla dessa.
Kommentarer
Fettfia.

De 'ursäkter' du kommer med för din undervikt, är ju inte helt olika de ursäkter som 'tjocka människor' kommer med som förklaring till sin övervikt. För just 'dåliga ursäkter', är vad 'vanligt folk' brukar kalla det. Jag kan förklara varför jag är tjock. Det handlar dels om en låg ämnesomsättning (som feta folk brukar hävda, som annat folk aldrig vill tro på). Men främst HAR jag mig själv att skylla om man kan säga så, ungefär som att du har dig själv att 'skylla'. Det finns en ätstörning som heter hetsätningsstörning, som funkar ungefär som anorexia i tanken, alltså man mår lika dåligt, men man äter i stället för svälter. (Och ju mer man tänker på viktnedgång, desto värre blir det.)Jag tror många går omkring
med samma beteende utan att veta om vidden av problemet. (Knappt så att vården förstår det, behandlingar finns bara på ett fåtal ställen, till skillnad från anorexi och bulimienheter.)Man tror att man har dålig karaktär, när det i själva verket handlar om något mycket djupare, som inte alltid går att kontrollera. Tröstätning är väl en annan grej som är rätt vanlig, lite 'lättare' än en ätstörning men ändå ett mönster som är svårt att bryta. Nån annan kanske har en omättlig hunger som är svår att komma över, ungefär som du inte kan förmå dig att äta i bland fast tvärtom. De här olika saker är ofta något som jag tror kan komma med gener, det vet jag av egen erfarenhet. Sen tror jag också att man kan vara stor av naturen. Alltså, det finns så många olika orsaker till varför människor är feta, eller smala, eller whatever. Visst ökar medelvikten med stillasittande och snabbmat, men det är ändå inte grundproblemet, om man vill kalla det ett problem. Det är ändå en viss skillnad på extra trivselkilon och extrem fetma, tex. Och det här hälsoproblemet kan man ju också diskutera, kanske det inte är hälsosamt med övervikt, kanske de inte är så farligt som media vill få oss att tro. Men i vilket fall, vad är hälsosammast, att vara smal och ständigt banta och tänka på sin vikt, eller att vara tjock och ge fan i allt vad ideal heter? För att göra det sistnämnda krävs en jävla massa styrka i dag, det går inte att komma i från med alla mediarubriker, utseendehets och fördomar som bara över en.
Tjockisbloggen tror jag handlar om just det och att få andra tjejer att må bra, egentligen oavsett storlek, men nu råkar de rikta sig till överviktiga, och det har inget med 36:or att göra. Det finns ingen anledning för dig att ursäkta din undervikt, precis som vi inte MÅSTE ursäkta att vi är tjocka. Allting skulle vara så jäkla underbart om man bara fick vara hur fan man ville, utan att folk tycker så mycket. Ville bara förklara det, sen är de upp till dig att tycka vad du vill. bara du vet att det inte bara handlar om att vara lat och äta och ligga samhället till last. Det vill ingen.
Hoppas du inte tog illa upp, peace. (Ja, jag tänker vara anonym, men mitt IP bjuder jag på.)

2007-12-08 @ 23:30:24
Fettfia

Vill också säga att det ÄR många som tränar och ändå står kvar på sin vikt. Nu ska jag sluta tjata.

2007-12-08 @ 23:34:20
tove

Allvarligt? Tror du att ett samhälle kan funktionera utan statliga pelare - i tron om människans godhet?

Oj, vad naivt. Jag skulle vilja säga att samhället snarare skulle rasera om alla trodde detta. Det kommer alltid finnas alla typer av människor och alla på denna jord har olika egenskaper. Nej, alla är inte respektfulla och ansvariga individer. Hur ska du få mer disciplin i detta land? Vad vill du göra, förvandla alla till små arbetande robotar?

Och tjockisdebatten, du "ville inte att den skulle bli så stor?"
Gumman, man kan inte alltid få som man vill ;)

2007-12-11 @ 01:45:01
Fian

tove: 1. Jag fattar inte vad anonymiteten kring detta vart så stor
2. jag får vara så naiv, hoppfull, drömmande i min blogg som helst. detta är min blogg där jag reflekterar mina tankar. stick om det inte passar!

2007-12-11 @ 01:56:37
URL: http://www.hollywooddiet.blogg.se
Tove

Haha, det komiska är att du har en så sugig attityd så man vill bara skratta.

Du tror att du kan skriva vad som helst utan att få folk som kommenterar och inte håller med. Hur jävla korkad är du, på allvar?

Dessutom är du så f*cking löjlig som rättfärdigar dig själv om och om igen och försöker få dig att framstå som nån j*vla idealmänniska.

Du pratar om att folk ska rösta på dig och vill veta vad folk tycker om bilderna du lägger ut, men så fort någon säger något negativt blir det ett jävla liv. Tydligen får man bara hålla med dig och vara sådär puttinuttig och säga "ÅH vad snyggt" hela tiden. Du tål fan ingen kritik what so ever.

Den här bloggen är för jävla löjlig.

Om du har den här bloggen för att "reflektera dina tankar" och inte tål ärliga kommentarer, SKRIV EN JÄVLA DAGBOK!

2007-12-12 @ 14:50:12
Robban

Om du har den här bloggen för att "reflektera dina tankar" och inte tål ärliga kommentarer, SKRIV EN JÄVLA DAGBOK!

Amen to that!

2007-12-16 @ 09:53:14
Fian

Tove: Det komiska i det här är väl att du Karin, inte kan stå för vad du säger.

Jag brukar inte prata om djupa saker, och jag kommer definitivt inte göra det mer, eftersom folk är antingen korkade/blinda eller helt enkelt tar åt sig fast de inte vill erkänna.

Det är skillnad på kommentar och kommentar, Fettfia ovanför dig gav mig tillexempel en underbar kommentar, med samförstånd och konstruktiv kritik.

Jag tycker jag är ideal människan, ser du nått problem i det?

Jag vill inte veta ett skit om vad folk tycker om mina bilder, har jag någonsin frågat det? Det skulle i såna fall vara de leopardmönstrade skorna. En gång liksom. Jag lägger upp bilder, sen får folk tycka vafan dem vill, men värdelösa kommentarer är fett onödiga.

2007-12-18 @ 01:50:08
URL: http://www.hollywooddiet.blogg.se
Fian

Till Robban & Karin aka Tove: Vaafaaan vet ni om det? Det här kanske är min dagbok? Det var ju det bloggar var till för från början, det är en trådsmal skillnad. Idioter.

2007-12-18 @ 01:51:39
URL: http://www.hollywooddiet.blogg.se
Karin

Men lilla du, det är ingen som bryr sig vad du har bloggen till för så länge den ligger ute på internet så kommer folk att kommentera - vare sig du vill det eller inte!

angående min anonymitet, jag bryr mig inte ett skit om att du spenderar din tid med att kolla upp IP-adresserna till dina besökare, du gör precis vad du vill!

Din ursäkt för att inte "skriva om djupa saker" är också jäkligt löjlig för det du egentligen menar är att du inte klarar av kritiken och att hålla fast vid din ståndpunkt.

Jaha, så det var bara de leopardmönstrade skorna folk fick kommentera på? haha, ännu ett bevis på hur absurd attityd du har...

2007-12-18 @ 13:47:33
URL: http://strawberryaid.blogspot.com
Dennis Franzén

Jag gillar tjocka människor

2008-04-03 @ 15:09:28
URL: http://bilddagboken.se
Torkel

Jag gillar tjocka människor

2008-04-16 @ 08:28:11
URL: http://bilddagboken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0