Katharine Hamnett - Min nya stora idol


Jag skäms över att jag inte vetat vem denna person varit innan. Jag vet att hon har gjort en tröja till H&M osv. Men inte hade jag kunnat drömma om hur lång historia Hamnett bär på (hon har bland annat arbetat i 25 år för att förbättra bomullsindustrin, bara det är en grym merit), att hon har kunnat påverka så mycket människor hon har påverkat och mycket mer. Hon hade stort inflytande över 80-talets mode och har varit en stark personlighet för politiskafrågor och miljöfrågor.

Katharine Hamnett utsågs 1996 till Brittaniens favoritdesigner av Cosmopolitans läsare. Hon vann även 1994 Designer of the Year på British Fashion Awards. 1979 startade Katharine sitt klädmärke och det var hon som gjorde stentvättade och klorblekta jeans mode på 80-talet. Hon gjorde även jump suits, vindjackor och leggings mode, en stor influens på 80-talet dvs.

1983 släppte hon sin första serie med Slogan t-shirts. Det var under en tid av politisk oro i världen och folket kände att deras röst inte blev hörd. Katharines starka tröjor var därför ett effektivt och bra sätt att uttrycka sig på. Hennes första tröja Choose Life blev snabbt adopterat av anti-abort organisationer, vilket aldrig var Katharines tanke. Choose Life bars även av Wham! i videon Wake me up before you go-go.

Katharine har genom sina reklamkampanjer gjort fotografer så som Ellen von Unwerth, Jurgen Teller och Terry Richardson världskända. Men även modeller som Kate Moss och Claudia Schiffer har gjort sina första stora modelljobb för henne.

Från och med 80-talet till idag har hennes tröjor varit mycket viktiga i den brittiska ungdoms och populärkulturen. Men inte minst i politiska sammanhang, genom val, krig och globala frågor. Katharine bidrar inte endast till yttrandefrihet, hon öppnar även en dialog om etiska och moraliska frågor. Redan 1989 uppmärksammades de grymma förhållningarna inom bomullsindustrin. Katharine försökte ändra världspolitiken och här är hon en förebild var det gäller etiska och ekologiska kläder.

Världshälsoorganisationer uppskattar att varje år dör det 200 000 till 1 miljon människor inom bomullsindustrin, på grund av gifter, olyckor och växthusgaser. När du köper en av Katharines tröjor så kan du vara helt säker på att du inte bidrar till detta då hennes tröjor tillverkas av ekologisk bomull.
Bloc Party på Live Earth

Sarah Jessica Parker under inspelningarna för Sex and the City: The Movie.


Dirty Pretty Things för Youth Music

Mina favoriter i shoppen idag: Som ni ser så är ju Kesh modell, lite kul.
Klicka på bilderna för att köpa. Köp köp.


Kommentarer
sandra

den vita teen var grymt snygg! gotta have it :D

2008-09-24 @ 12:58:18
URL: http://marinoni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0