Stockholm är ingen askkopp - Till Patsy Darlings ära


Ett tema vi måste påminna varann om lite då och då. Fimpen. Varför är det så svårt att slänga fimpen? Sluta inte läs inlägget här om du är ickerökare, eller inte intresserad. Detta inlägg innehåller information som är bra för alla att veta, till viss del kan det till och med ses som humoristiskt, eller absurt kanske rätta ordet är. Jag tillägnar detta inlägg till Patsy som kan läsa med värdighet, då hon slutat röka. Here we go.

Stockholms stad räknas som en av Europas renaste städer. Detta trots att nedskräpningen ökat betydligt de senaste åren. I Stockholm slängs varje månad omkring 300-400 ton skräp på marken. Internationella undersökningar pekar på att nära hälften av allt skräp är tobaksrelaterade produkter. Förutsatt att andelen rökare i huvudstaden är lika stor som i övriga landet har Stockholm ca 116 000 rökare. Vi antar att varje rökare röker 10 cigaretter om dagen. Det innebär att drygt 1 miljon fimpar produceras i Stockholms stad varje dag. En ansenlig del av dem hamnar på marken.

 

Vi som försöker hålla Stockholm ren och vacker är fimpen som skräp ett stort problem. Förutom att det handlar om stora mängder är fimpen också svårstädad. Den letar sig in mellan gatstenar, mellan husfasader och trottoar och i trädplanteringar där de får plockas upp en efter en, för hand.

Text: Stockholm.seSnabbfakta

 • Cigarettfimpar är ett förrädiskt skräp. Den som slänger en fimp tänker kanske inte på den som ett skräp, eftersom den är så liten. Nedbrytningstiden för en fimp varierar beroende på klimatet. Generellt brukar man säga att nedbrytningstiden är mellan ett och fem år.
 • Det är vanligt att små barn och djur av nyfikenhet provsmakar en slängd fimp. Fyra procent av de förgiftningstillbud som kom in till Giftinformationscentralen under år 2002 handlade om cigaretter, fimpar och snus. De flesta tillbuden gällde små barn.
 • Fåglar, fiskar, och andra djur kan dö till följd av att deras matsmältningssystem blockeras av fimpar som de ätit.
 • Vind och regn för ofta fimparna till våra vattendrag. De kemiska substanser som finns i fimpen hotar vattenkvaliteten och många av de livsformer (fiskar, musslor, alger m m) som lever i vattnet.
 • 1 200 000 vuxna svenskar röker dagligen. De slänger i snitt 1,7 fimpar på marken varje dag. Sett till vad rökarna slänger på marken varje år blir det 744 600 000 fimpar på ett år!
 • På Medborgarplatsen slängs varje natt 1 930 fimpar. Det blir, på ett år, drygt 700 000 fimpar eller 1 220 mjölkpaket proppfyllda med fimpar...
 • Minst 377 miljoner kronor kostade nedskräpningen för landets skattebetalare år 2003. 377 miljoner kronor skulle räcka till att betala 1 405 grundskolelärares löner i ett år!


Vad kan vi då göra?

Men nu ska vi inte bittra ner oss i statistik, utan blicka optimistiskt frammåt. Så vad kan vi göra?

 • Först och främst kan man tänka på vad man själv slänger på marken. Ingen ursäkt är bra nog, det finns papperskorgar överallt.
 • Som andra åtgärd kan du prata med vänner och familj om problemet. Att vara mer medveten kan förändra mycket, så få andra att tänka till är en bit på vägen.
 • Det finns en utmärkt produkt som heter CigBuster. Den fungerar som tändare men samtidigt som den är en bärbar askkopp. Lär mer här.
 • Plocka upp skräp från marken – en viktig symbolhandling som får omgivningen att tänka till.
 • Om du vill gå ett steg längre så kan du: Kontakta kommunen eller hyresvärden och be dem sätta upp fler papperskorgar på skräpiga platser.
Läs mer: Håll Sverige Rent, Stockholm Stad

CigBuster
är en askkopp med inbyggd tändare.
Stor ungefär som en liten mobil och som gjord
för att bära med sig – i fickan eller i handväskan.

Cigaretten släcks när du stoppar ner den i CigBustern.
Fimpen hamnar sedan i den slutna, luktfria behållaren,
som liksom överdelen är gjord i återvinningsbar plast.
Tändaren i sig är barnsäker och kommer från Swedish Match.

CigBuster är patenterad och tillverkas i Sverige.Kommentarer
Frida

svar på din fråga angående min design: Nej jag har inte gjort den själv, visst har jag valt bakgrund och sånna saker men det är maliinjansson.blogg.se som har gjort den åt mig :)Föresten så verkar den där askoppen/tändaren jätte smart, inte för att jag röker, men tycker att sveriges befolkning borde tänka mer på vad dem gör med miljön och alla djur..

2008-09-17 @ 01:16:45
URL: http://fridaflakstad.blogg.se/
Frida

Ja eller asså man kan ju klicka ngnstans på min ipod så kan man göra en egen, eller den har typ en hemsida liksom.. Men låtarna och hur den ska se ut och så har jag gjort själv ju, sen har jag bara lagt in den i min design.. :)

2008-09-17 @ 03:15:22
URL: http://fridaflakstad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0